Vanilkový lusk 1ks Wolfberry
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Najcennejšou súčasťou vanilkového struku je jeho dreň, ktorú tvoria drobné čierne zrniečka. Tie zo struku najlepšie vyberieme tak, že vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a tupou stranou noža zrniečka vyškriabeme z oboch polovíc struku. Zrniečka vanilky sa používajú ako prísada do sladkých jedál - sladkostí, koláčov, zmrzlín a krémov. Vanilkové struky zbavené drene môžeme použiť do vareného vína, alebo ich vhadzovať do fľaše s trstinovým rumom a nechať macerovať. Takýto rum je opäť výborný do sladkých krémov, dezertov a na flambovanie, pri ktorom sa vanilka uvoľní a intenzívne prevonia pokrm i celú kuchyňu.
Pre ovoňanie klasického cukru do neho vložíme vanilkový lusk na niekoľko dní. Po následnom umytí je struk pripravený na ďalšie použitie. Možno ho použiť viackrát.
Vanilka je aromatické korenie pôvodom z Mexika. Staré stredomerické národy, predovšetkým Aztékovia a Toltékovia, ju používali ako liečivý prostriedok a tonikum. A to najmä na povzbudenie srdcovej činnosti aj k celkovému vzpruženie organizmu. Najdôležitejšie látkou, ktorú vanilka obsahuje, je aromatický fenolický aldehyd vanilín. Ten je zodpovedný za príjemnú vôňu a sladkú chuť tohto korenia. Prípadný biely povlak na povrchu potom nie je na závadu. Jedná sa o kryštalizujúci vanilín.
Nutričné hodnoty vanilkového struku v 100g: Energia 1109 kJ / 265 kcal, tuky 7,4 g - z toho nasýtené mastné kyseliny 1 g, sacharidy 31 g - z toho cukry 15 g, vláknina 29 g, bielkoviny 4,2 g, soľ 0,05 g.
Zloženie: Sušený plod vanilky v celku 100%
Skladovanie: Najlepší spôsob skladovania je vo vákuovom balení, kde vanilka vydrží čerstvá až 2 roky. Po rozbalení vanilkový struk uzatvárame do sklenenej nádoby, ktorú však pravidelne odvetrávame. Ak aj tak vanilkové struky vyschnú, môžeme ich pred použitím krátko ponoriť do teplej vody, aby opäť zmäkli. Skladujeme ich v suchu a tme pri teplote do 25 ° C. Uchovávame mimo dosahu detí.
Obsah balenia: 1 ks
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.