Kakaový prášok BIO 200g Wolfberry
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Kakaovník je stále zelený strom, ktorý sa podobá jabloni, vyrastá do výšky okolo 15 metrov. Na pestovanie je pomerne náročný, pretože potrebuje celoročnú teplotu od 20°C do 35°C, ale pri tom potrebuje vlhko a tieň. Priemerná úroda z jedného stromu je približne 25 plodov, ktoré vážia necelý pól kilogram. Vo vnútri plodov je uložených približne 30 semien, z ktorých sa vyrába kakao.
Kakaové bôby boli cenené najmä Aztékmi, ktorí ich používali ako platidlo. Platili nimi dane, za 10 bôbov sa dal napríklad kúpiť králik, za 100 dokonca otrok. Okrem iného z rozdrtených bôboch pripravovali nápoj, ktorý brali ako afrodiziakum. Sám Montezuma pil 50 pohárov denne.
Kakao patrí vďaka obsahu minerálov a vitamínov medzi superpotraviny. Pôvodný názov kakovníku je Theobroma cacao, co z gréckeho prekladu zanemná pokrm bohov.
Odtučnený kakaový prášok je produkt, ktorý vzniká pomletím kakaových bôbov, pri ktorom sa oddelí väčšina tuku, ktorému sa hovorí kakaové maslo. Po usušení takto spracovaných bôbov sa hmota namelie na kakaový prášok.
Použitie
Kakaový prášok je vhodný na pečenie aj varenie. Je ľahko rozpustný a lahodne ochutí každý nápoj či pokrm, do ktorého ho pridáte.
Nutričné hodnoty na 100g: Energia: 1070 kJ / 255 kcal; Tuky: 11 g – z toho nasýtené mastné kyseliny 6.5 g; Sacharidy: 53.0 g – z toho cukry 0.5 g; Bielkoviny: 20.9 g;Soľ: 0.001 g;Vláknina:33 g;
Alergény: Kakao
Minerály v 100g
Draslík 4000 mg; Fosfor: 700 mg; Horčík: 550 mg; Železo: 250 mg; Zinok: 70 mg.
Zloženie: BIO kakaový prášok (10-12% tuku)
Alergény: Bez alergénov
Krajina pôvodu: Dominikánská republika
BIO výrobok pod kontrolou: CZ-BIO-002
Obsah: 200 g
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.