Tento recept je naozaj výborný. Ak máte radi indickú kuchyňu, toto lahodné kokosové karí vás dostane.
Potrebujeme:
Na karfiol:
- ½ hlavy karfiolu
- 1 čl chilli sušené alebo čerstvé, podľa chuti
- 2 čl korenia garam masala ( my sme použili pastu)
- 2PL kokosového oleja
- 1-2 šálky vody
- 1-2 čl soli
Na omáčku:
- 100g kešu nesolených orieškov
- 2 PL masla (môžete použiť aj Ghí)
- 1 PL kokosového oleja
- 1 cibuľa
- 3-4 strúčiky cesnaku
- Čerstvý zázvor
- 1 čl korenia garam masala
- ½ lyžičky chilli
- kardamón
- 1 čl kurkumy
- 1 čl rímskej rasce
- Bobkový list
- 1 PL kešu pasty
- 1 čl škorica
- 2- 3 klinčeky
- 1 čl muškátový oriešok
- 1 konzerva sekaných paradajok
- Soľ
- Sušené kokosové mlieko
Postup:
1. V prvom rade si opečieme kešu nasucho v hlbokej panvici približne 3 minúty a odložíme ich nabok. (Panvicu budeme potrebovať).
2. Karfiol umyjeme a rozoberieme ho na ružičky. Vložíme ho do misy, posypeme garam masalou a chilli. Všetko spolu dobre premiešame (najlepšie rukami). Medzitým si dáme variť 2 šálky vody.
3. V panvici, v ktorej sme predtým opekali kešu, dáme rozohriať kokosový olej. Prisypeme karfiol, a opekáme ho približne 5 minút. Potom karfiol zalejeme vriacou vodou a osolíme ju. Necháme variť približne 4 minúty, až kým nie je trošku chrumkavý. Následne ho scedíme a odložíme bokom. Prisypeme doň aj už opečené kešu orechy.
4. Očistíme cesnak a cibuľu a nasekáme ich nadrobno. Zázvor nastrúhame najemno. Pripravíme si koreniny: garam masalla, rímsku rascu, chilli, kurkumu, bobkový list, škoricu, klinčeky, muškátový oriešok a kardamón do malej misky a všetky ich spolu dobre rozomelieme aby sa nám ich chuť dostala do jedla.
5. Vo väčšom hrnci si rozpálime maslo s kokosovým olejom. Pridáme cibuľu, cesnak a zázvor a opekáme. Potom prisypeme koreniny a miešame asi 2 minúty. Prilejeme konzervu paradajok, osolíme a pridáme kešu pastu. Necháme variť približne 10 minút.
6. Medzitým si pripravíme kokosové mlieko- 2- 3 čl zmiešame s 200ml teplej vody, dobre rozmiešame a mlieko je pripravené :) pozor mlieko však budeme vlievať až po rozmixovaní.
7. Zmes rozmixujeme ponorným mixérom. Potom omáčku vrátime spať na šporák a privedieme opäť do varu. Prilejeme kokosové mlieko a predvarený karfiol. Počkáme kým omáčka začne vrieť, varíme 1 minútu a môžeme podávať.
Toto jedlo veľmi dobre chutí s ryžou, či už jazmínovou alebo basmati. Skúste si pridať do ryže počas varenia klinčeky, krásne to ryžu prevonia. :)
Želáme dobrú chuť!