Slané muffiny, ktoré sa dajú jesť samotné, ale aj ako príloha. Najlepšie je, že do nich môžete pridať takmer čokoľvek, patria totiž k receptom "co dům dal" :) My sme ich tentokrát robili takto:
Potrebujeme:
- 2 šálky uverenej quinoi (približne 3/4 šálky ešte neuvarenej)
- 2 vajíčka
- 2 bielka
- 1 šálku najemno nakrájanej cukety
- 1 šálku nastrúhaného syru (podľa chuti)
- 1/2 šálky nakrájanej slaninky
- 1/4 šálky nakrájaných rajčín
- 2 PL nastrúhaného parmezánu
- soľ, čierne korenie
Postup:
Pred varením si quinou namočíme na 5 minút do vody aby sme sa zbavili horkých saponínov, ktorými sa rastlina chráni pred hmyzom. Quinou potom uvaríme (v čerstvej vode) v pomere 1:2 s vodou. Keď začne voda vrieť, šporák vypneme a počkáme kým quinoa "dojde". Medzitým si nakrájame všetky ingrediencie do jednej misy a predhrejeme rúru na 200°C. Po uvarení quinou pridáme k nakrájaným surovinám, pridáme vajíčka a dobre premiešame (najlepšie to ide rukou :) ). Touto zmesou potom plníme muffinovú formu takmer do vrchu. Pečieme tak 20-25 minút, kým nie je vrch krásne zlatistý. Po vybratí z rúry necháme chladnúť ešte aspoň 5 minút na plechu a až potom servírujeme.
Muffinky sú výborné samotné, s cottage syrom alebo napríklad aj ako príloha k mäsku.
V tomto recepte môžete popustiť uzdu vašej fantázii a do muffín pridať takmer všetko, na čo máte chuť, prípadne nájdete doma v chladničke.
Dobrú chuť prajeme :)
Ak ich uvaríte naraz veľa, kľudne ich zamrazte. Muffinky sú aj po vytiahnutí z mrazáku stále veľmi chutné :)